W dobie popularyzacji zdrowego trybu życia co chwilę pojawiają się nowe produkty, które mają coraz lepsze właściwości zdrowotne. Jednym z takich produktów jest zielona kawa, której smak i się znacznie różni od popularnej, ciemniejszej wersji. Jednak to nie jedyne plusy zielonej kawy.

Zielona kawa to samo zdrowie

Zielona kawa zachowuje swoje właściwości zdrowotne, ponieważ jej ziarna nie są prażone, dzięki czemu smak kawy zielonej jest pozbawiony charakterystycznej goryczki. Przygotowanie zielonej kawy różni się także nieco od sposobu zaparzania czarnej kawy. Wynika to przede wszystkim z twardości ziaren kawy zielonej, które należy rozbijać w moździerzu, a nie mielić w młynku.

Zielona kawa jest polecana przez dietetyków, ponieważ dzięki zawartości kwasu chlorogenowego i kofeiny chroni organizm przed odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Z tego powodu kawa zielona jest popularnym składnikiem suplementów diety na odchudzanie. Jej pozytywny wpływ odczują także kobiety, u których kawa pozwoli na poprawę jakości skóry i wygładzenie cellulitu. Dodatkowo zieloną kawę można traktować jak naturalny energetyk.

Nie dla każdego

Kawa zielona, podobnie jak czarna kawa, nie może być stosowana przed każdego. Powinny jej unikać osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę czy zaburzenia rytmu serca. Zielonej kawy nie zaleca się także osobom poniżej 16-tego roku życia, kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym. Mimo to, zielona kawa to doskonała alternatywa dla osób, dla których czarna kawa to podstawa dobrze rozpoczętego poranka.