Podstawowym, gorącym napojem Polaków jest nadal kawa. Mimo to, coraz więcej osób zaczyna doceniać różnorodność i bogactwo smaków, jakie oferują różne rodzaje herbaty. Do wyboru są m.in herbaty: zielona, czerwona czy czarna. Różnią się one nie tylko kolorem, lecz przede wszystkim właściwościami odżywczymi.

Różne rodzaje herbaty to nie tylko kolor

Różne rodzaje herbaty to różne działania zdrowotne. Zielona herbata jest najbardziej znana ze swoich właściwości odżywczych. Bogactwo polifenoli i działanie antyoksydacyjne pozwala na pozbycie się z organizmu wolnych rodników i opóźnienie procesów starzenia. Dodatkowo zielona herbata pozwala na obniżenie ciśnienie i zapobiega zakrzepom krwi.

Wśród różnych rodzajów herbat znajduje się także herbata czerwona, poddawana krótkiemu procesowi fermentacji. Czerwona herbata przede wszystkim pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz wspomaga odchudzanie. Flawonoidy zawarte w herbacie czerwonej dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne.

Czarna herbata to klasyk wśród różnych rodzajów herbat. Jej działanie pobudzające sprawia, że często jest stosowana przez osoby, które nie przepadają za smakiem kawy. Dodatkowo czarna herbata jest pomocna przy zatruciach oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Torebki po czarnej herbacie mogą być także wykorzystywane jako kosmetyk. Są pomocne na opuchliznę powiek czy różne zmiany trądzikowe.

Działania jakie oferują różne rodzaje herbaty są nieograniczone. W zależności od gustów smakowych i potrzeb organizmu, każdy znajdzie w poszczególnych gatunkach coś dla siebie.