Wątroba w organizmie ludzkim pełni wiele funkcji. Produkuje żółć, która jest potrzebna do trawienia tłuszczów czy cholesterol niezbędny do właściwego funkcjonowania każdej komórki. Jednak najważniejszą jej funkcją jest rozkładanie toksyn gromadzących się w naszym organizmie i ich neutralizacja.

To jeden z narządów, bez którego nie możemy żyć, z tego powodu bardzo ważne jest byśmy o nią dbali a w przypadku problemów wiedzieli jak szybko zareagować. Wątroba nie jest unerwiona, dlatego nawet jeśli dojdzie do jej uszkodzenia lub zmian chorobowych, nie boli. Często objawy jej choroby nie są charakterystyczne. Przypadłości te mogą sugerować zupełnie inną chorobę lub rozwijać się przez wiele lat nie dając żadnych niepokojących sygnałów.

W dzisiejszych czasach mało kto zwraca uwagę na zdrowy tryb życia czy prawidłowe odżywianie. W ten sposób dostarczamy do swojego organizmu wiele substancji toksycznych, z którymi musi sobie poradzić nasza wątroba. Często dochodzi po prostu do jej przeciążenia. Na szczęście posiada ona właściwości regeneracyjne i po ustaniu sporych dawek czynników przeciążających może się zregenerować. Pamiętajmy jednak, że ta umiejętność nie jest nieograniczona. Gdy działanie niekorzystnych czynników jest bardzo silne lub trwa dłuższy okres czasu, może doprowadzić do chorób wątroby, jej uszkodzenia a w ekstremalnych sytuacjach do martwicy komórek. Tak obciążony narząd z pewnością się nie odbuduje.

W takiej sytuacji najbardziej pomocna okazuje się specjalna dieta oraz zmiana swoich niekorzystnych przyzwyczajeń. Należy zrezygnować z wszelkich substancji, potraw czy leków, które mają destrukcyjny wpływ na wątrobę. Obowiązkowo należy zrezygnować ze spożywania tłustych i ostro przyprawionych potraw, picia alkoholu oraz wszelkich używek. Pomóc naszej wątrobie możemy stosując odpowiednie leki, choć nie zawsze okazują się skuteczne. Naukowo potwierdzone jest, że tauryna pomaga w leczeniu wątroby, jej naturalnym źródłem jest m. in. serwatka, soczewica, groch, ostrygi oraz ryby.

pressenter.pl

Dobrze jeśli spożywamy potrawy lekkostrawne. Najlepiej jeść cztery lub pięć mniejszych posiłków w ciągu dnia. Unikając przy tym jedzenia tuż przed pójściem spać. Znacznie lepiej spożyć kolację dwie, trzy godziny przed snem, mamy pewność, że nie położymy się z pełnym brzuchem. Wszystkie posiłki muszą być smaczne i pobudzać apetyt. Istotne jest ich zróżnicowanie, tak by móc dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników.

Potrawy wędzone, smażone czy pieczone z dodatkami tłuszczów warto w tym okresie odstawić na bok. Podobnie te zawierające dużą ilość błonnika. Jeśli objawy znacznie się nasilają surowe owoce i warzywa lepiej ugotować i przecierać. Zalecane jest duszenie potraw, pieczenie w specjalnym rękawie lub folii oraz gotowanie na parze. Pamiętajmy by sosy i zupy nieco zagęszczać. W tym celu dodajmy do nich trochę mąki z wodą lub mlekiem. Stosując dietę wątrobową nie zapominajmy o białku. Sprzyja bowiem ono regeneracji chorego organu, pod warunkiem, że nie jest go za dużo. Optymalna ilość białka to gram na każdy kilogram wagi. Czyli jeśli ktoś waży siedemdziesiąt kilogramów, powinien spożyć 70 g białka dziennie. Starajmy się przy tym by w większości było to białko pochodzenia zwierzęcego.

Produktami zalecanymi do spożycia są jasne, pszenne pieczywo, kasza manna i jęczmienna oraz ryż i drobne makarony. Kasze i ryż najlepiej gotować na sypko lub tak by były rozklejone. Doskonałym źródłem wspomnianego wyżej białka będzie mleko, jogurty, kefir, chudy twaróg bądź serek homogenizowany i białka jaj. Można spożywać wyłącznie chude mięso i wędliny (chudą wołowinę, cielęcinę, piersi z indyka, kurczaka oraz ryby). Delikatne tłuszcze są źródłem wielu witamin i mogą być spożywane o ile są dobrze tolerowane przez organizm chorego. Osoby nie cierpiące na żółtaczkę mogą spożywać masło, oliwę z oliwek, olej rzepakowy, sojowy i słonecznikowy. Surowe owoce należy obrać ze skórki i usunąć pestki o ile występują. Przy chorobach wątroby duże znaczenia ma nawadnianie organizmu. Dorosły człowiek powinien wypić około dwa litry płynów w ciągu dnia. Najlepsze będą soki owocowe i warzywne, koniecznie, niegazowana woda mineralna i mleko. Herbaty ziołowe ułatwiające trawienie powinny być alternatywą dla zwykłej herbaty.

Z diety wątrobowej należy całkowicie wyeliminować ciemne, żytnie razowe pieczywo, ciemny ryż i kaszę gryczaną. Niekorzystne dla chorej wątroby są sery żółte, topione, wędzone oraz pleśniowe, tłuste mięsa i wędliny, żółtka jaj. Obowiązkowo zapomnieć należy o potrawach smażonych, jak frytki, chipsy, placki ziemniaczane, kotlety, itp. Niebezpieczne mogą być ciasta z kremem, torty, czekolada i inne słodycze o dużej zawartości tłuszczu. Kategorycznie wyeliminować trzeba alkohol, który może doprowadzić do marskości wątroby.

Regenerację wątroby bardzo dobrze wspomagają zioła. Ostropest plamisty odtruwa ją i chroni jej komórki a także łagodzi ból spowodowany przez pęcherzyk żółciowy, pomaga pozbyć się kamieni zalegających w pęcherzyku. Bardzo pomaga podczas leczenia marskości wątroby, zauważono, że osoby, które spożywały ostropest miały większą szansę na przeżycie niż osoby nie poddane tej kuracji. Najczęściej występuje w lekach na wątrobę ale może być także spożywany po zmieleniu i np. posypaniu na posiłek. Kolejnym ziołem jest karczoch. Wyciąg z jego liści przyczynia się do zwiększonej produkcji żółci jednocześnie redukując poziom tłuszczu i cholesterolu. Innymi ziołami pomagającymi na tego typu dolegliwością są: korzeń mniszka lekarskiego, kurkuma, koper włoski, dziurawiec pospolity oraz pokrzywa zwyczajna. One nie tylko wspomagają pracę woreczka żółciowego ale również działają rozkurczająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Wątroba pełni kluczowe zadanie w naszym organizmie dlatego powinniśmy o nią dbać. Pomimo, że może się ona regenerować, te zdolności są ograniczone. Miejmy to na uwadze jeśli często sięgamy po alkohol, zażywamy wiele leków, mamy problemy z nadwagą lub chcemy w szybkim czasie zrzucić sporo kilogramów. Niebezpieczne dla wątroby jest także jej wirusowe zapalenie, na które jesteśmy narażeni w przypadku nie zachowania podstawowych zasad higieny, wizyty u dentysty, fryzjera oraz w szpitalu.

Wskazówka

Jeżeli cierpimy dodatkowo na inne dolegliwości, powinna zostać dla nas opracowana dieta indywidualna. Jeśli nie mamy w tym doświadczenia samodzielne ułożenie takiej diety z pewnością nie będzie proste, dlatego warto udać się po poradę do dietetyka. On po zapoznaniu się z historią naszej choroby opracuje dietę dopasowaną do naszych potrzeb.