Jedzenie posiadające właściwości lecznicze
Bardzo dużo produktów naszej diety oprócz wartości odżywczych wykazuje także inne właściwości. Przykładowo owoce, warzywa czy algi zawierają niektóre związki fitoaktywne. Należą do nich, np. polifenole, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm, nasze zdrowie. Produkty spożywcze, które zawierają takiego rodzaju składniki otrzymały miano żywności leczniczej – superżywności.
Superżywność – co to takiego
W oparciu o zalecenia towarzystw naukowych, które zajmują się żywieniem oraz na podstawie publikacji o zdrowym żywieniu, została opracowana lista zalecanych produktów, które w swoim składzie zawierają bardzo duże ilości substancji korzystnie wpływających na nasz organizm. Wśród tej listy znajdziemy głównie produkty roślinne. To one są bogatym źródłem witamin i minerałów, które wykonują istotne funkcje w naszym organizmie. Tak, więc superżywność to produkty spożywcze, które odznaczają się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi.
Co może być super produktem
Obecnie lista superżywności jest bardzo długa. Aby jakiś produkt mógł być do niej zaliczony musi zawierać kombinację kilku składników, których właściwości zostały potwierdzone naukowo. Kolejnym warunkiem jest by stężenie tych substancji w produkcie było ponadprzeciętne. Tak, więc podstawowym warunkiem zaliczenia danego produktu do superjedzenia jest to, by zawierał trudno dostępne, ale łatwo przyswajalne substancje odżywcze, które wywierają zauważalny wpływ na zdrowie człowieka.
Najbardziej powszechne superfoods oraz ich zalet
- Jarmuż – zawiera witaminę K, C oraz z grupy B, antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, karotenoidy oraz sulforafan. Produkt ten działa przeciwnowotworowo oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu
- Płatki quinoa – zawierają zgniecione nasiona ryżu peruwiańskiego. Są bogatym źródłem metioniny, błonnika, wapnia oraz lizyny. Nie zawierają glutenu. Produkt ten wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie, wspiera układ krwionośny
- Jagody acai – są źródłem antyoksydantów, kwasów omega-6 oraz omega-9, witaminy C, E, B1, B2, B3, beta-karoten oraz wapń, żelazo, fosfor i potas. Chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, regulują masę ciała, poprawiają kondycję organizmu, wzmacniają wzrok, serce oraz odporność
- Nasiona chia – bogate są w aminokwasy oraz antyoksydanty. Zawierają również kwasy omega-3, wapń, magnez, żelazo, potas oraz błonnik. Przyczyniają się do łatwiejszego wchłaniania witamin, poprawiają naszą pamięć oraz trawienie
- Nasiona lnu – bogate źródło związków śluzowych, steroli, białka, enzymów, kwasów organicznych, cynku, magnezu oraz żelaza. Produkt ten osłania śluzówkę układu pokarmowego, zapobiega powstawaniu zaparć, nawilża i pielęgnuje skórę, a także reguluje poziom cholesterolu
Czarnuszka siewna – to przede wszystkim bogate źródło kwasu linolenowego i linolowego, witaminy z grupy B oraz E, karoteny, magnez, wapń, selen, cynk, żelazo i potas. Wpływa na wzmocnienie naszej odporności, zapobiega rozwojowi anemii i otyłości. Ma również zbawienny wpływ na kondycję naszej skóry.
Join the discussion